Dmitri Šostakovitš / Alfred Schnittke klaveritriod

  • Laupäev, 12.03
  • 18:00
  • Jõhvi, Jõhvi kontserdimaja
  • Vitalij Regensperger

Tutvustus

Trio, kuhu kuuluvad Camillo Cabassi, Jorma Toots ja Vitalij Regensperger, esitab sel korral kolm klaveritriot Šostakovitši ja Schnittke sulest.

Kõik kolm pala on emotsionaalselt erakordselt laetud ja loodud murrangulistel aegadel heliloojate elus. Taaskord pädeb tõdemus, et keerulised ajad on kasvulavaks puudutavate teoste loomisel.

Šostakovitš lõi oma esimese klaveritrio 1923. aastal, olles vaid 16. aastane. Seal ajal toimus tema elus mitmeid muutusi. Lühikest aega pärast isa surma avastati Šostakovitšil tuberkuloos ning ta saadeti Krimmi kosuma. Krimmis armus ta Moskva professori tütresse ning põimis heliloomingusse müriaadi emotsioone: ekstaasist meeleheiteni.

21 aastat hiljem, Teise maailmasõja keeristes, lõpetas Šostakovitš oma teise klaveritrio (op 67). Erakordselt valulik pala peegeldab sõjakannatusi, kuid kätkeb endas ka ootamatult lahkunud lähedase sõbra, kirjanik Ivan Sollertinski, surma.

Schnittke lõi oma ainsa klaveritrio algselt keelpillidele. Pärast pala lõpetamist, tabas heliloojat tema esimene mitmest insuldist. 1992. aastal vaatas ta keelpillitrio üle, ning tegi seal muutusi – sündinud klaveritrio pühendas ta oma arstile – Alexander Potapovile, “kes päästis kahel korral mu elu”. Trio järgib mitmeti Šostakovitši stiili, kuid on veelgi süngem, pessimistlikum kui op 67. Schnittke loob lummusliku pildi meeleheitest, irooniast, vägivallast ja nostalgiast, mis liigutab ka kõige osavõtmatumat kuulajat.

Piletid (10€/6€) müügil sularahas pool tundi enne kontserti algust.

Kontserdi toimumist toetab Eesti Kultuurkapital.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.