2022. aasta Saaremaa ooperipäevade peaesineja on Poola Sileesia ooper Bytomis

XV Saaremaa ooperipäevad toimuvad Kuressaare lossihoovis 20.–24. juulini 2022. aastal ning sedapuhku lõi Eesti Kontsert käed Sileesia ooperiga Bytomis, Poolas. Kõigi lavastuste taga on rahvusvahelise haardega teatrilavastaja Michal Znaniecki.

Eesti Kontserdi juht Kertu Orro sõnul on Michal Znaniecki väga hinnatud lavastaja tänu oma väga huvitavale ja kaasaegsele lavastuskäekirjale. „Kuna tahame oma publikule pakkuda ainult parimat, oleme rõõmsad, et Saaremaa Znanieckit inspireeris ning ta oli valmis meie kutse vastu võtma. Tänu lavastaja väga tihedale graafikule ning pühendunud tööle enda ooperifestivaliga Argentina vihmametsas tuli meil kannatlikult kolm pikka aastat oodata, et tema tulek Saaremaa ooperipäevadele viimaks realiseeruks,“ lausus Orro.

Sileesia ooperiteater Bytomis on väärika ajalooga ooperimaja, kel oli avamisel 1945. aasta juunis au tuua lavale Poola esimene sõjajärgne lavastus, Stanisław Moniuszko „Halka“. Aastatega sai teatrist riigi üks olulisemaid ooperimaju, kust on alguse saanud paljude Poola ooperitalentide tähelend. Alates 1979. aastast veab ooperimaja ka riigi olulisimat noorte ooperilauljate võistlust, mis kannab teatri rajaja, rahvusvahelise karjääriga bassilaulja Adam Diduri nime.

Kõigi uuel aastal Saaremaal ooperisõpradeni jõudvate lavastuste eest kannab hoolt rahvusvahelise haardega mainekas Poola lavastaja Michał Znaniecki, kelle soov oli näidata Saaremaal väga eriilmelisi lavastusi. Esinduslikus programmis on Gounot’ klassikaline „Romeo ja Julia“, kaasaegses võtmes Verdi „Traviata“, Mozarti-õhtu koos Rimski-Korsakovi lühiooperiga „Mozart ja Salieri“ ning Mozarti „Reekviemi“ balletilavastusega, lisaks muusikaõhtu „Chopini oodates“ Opera Royalis. Kavast ei puudu ka ooperi- ja lastegalad, festival kestab kolmapäevast pühapäevani.

„Olen ääretult rõõmus, et saan uuel aastal Saaremaale tuua oma viimaste aastate kätetöö Sileesia ooperiteatris. Kõik need hoolega välja valitud lavastused on emotsionaalsed ja üksteisest erineva käekirjaga. Samas luban teile, et iga lavastus puudutab teie südant ning te veendute, et ooperikunst on alati elav ja ajakohane,“ ütles lavastaja Michal Znaniecki pöördumises ooperipäevade külalistele.

Alates tänasest on soodustingimustel müügil 2022. aasta Saaremaa ooperipäevade piletid, mida saab alates kella 13 osta nii ooperipäevadel kohapeal kui ka Piletimaailmas (www.piletimaailm.com). Kuni juuli lõpuni on piletid 20 protsenti soodsamad.

Fotol: Saaremaa ooperipäevade avamine ning koostöölepingu allkirjastamine järgmise aasta peaesinejaga.
Foto autor: Gunnar Laak/Eesti Kontsert

Poola lavastaja Michal Znaniecki, Sileesia ooperi direktori Lukasz Goiki videotervitused ja fotod:
https://www.dropbox.com/sh/t7jrmyhysj41pey/AAD0xlekUwIYrpSmDzjAwke2a?dl=0
https://opera-slaska.pl/
https://znaniecki.net/

Andri Maimets
Eesti Kontserdi kommunikatsioonijuht
5620 1117
andri.maimets@concert.ee
www.eestikontsert.ee
www.facebook.com/eestikontsert

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid (veebilehe statistika).
Luba küpsised Ei, aitäh Privaatsuspoliitika