Ansambel RÜÜT ja helilooja Sander Mölder viivad kuulajad ühise kontserdiga augustiöise tähistaeva alla

Sel neljapäeval, 8. detsembril kell 22 annavad ansambel RÜÜT ning produtsent Sander Mölder Estonia kontserdisaalis esmakordselt ühise öökontserdi, mis viib kuulajad helirännakule suvisesse augustiöösse. Kontserdi muusikasse on põimitud ka uue instrumendi loomise häkatonil valmistatud helikasti sumedaid bassihelisid.

Kontserdi muusikaloome algimpulss on suvine augustiöö Eestis ning selle helidemaailm: produtsent Sander Mölder nimetab ritsikaid, linnulaulu, kosmilist tähesära, kitarri kandehelisid ning ansambli RÜÜT lauljate harmoonilisi kooskõlasid. „Minu tavapärasest salvestatud materjalist on selles muusikas vähem biite ning rohkem suuri ja laiu atmosfääre ambient muusika poole,” täpsustab Mölder.

Initsiatiiv teha ühine kontsert tuli ansamblilt RÜÜT. „Sandri muusika tõmbas meid just väljakutse otsimise mõttes, sest kuigi oleme ansambliga oma muusika väljendamiseks valinud naturaalsed instrumendid, kõlasid pärimuslikud lood, nagu näiteks „Mina elan Muhu saares“, Mölderi pärimustöötlustes väga põnevalt. Tahtsime teada, milline uus maailm tekib, kui meie muusika elektrooniliste töötlustega põimub,“ kommenteerib ansambli RÜÜT liige Maili Metsalu.

Sander Mölder ja RÜÜT kasutavad öökontserdil täiesti uut ning spetsiaalselt nende jaoks leiutatud puitinstrumenti. Nii uut, et sellel pole isegi veel nime. Eesti Leiutajate Liidu juht Aarne Toomsalu: „Kindlasti tuli uue instrumendi leiutamise idee RÜÜTilt, nad on otsinguline ansambel, kes soovib autentset ja ainulaadset kõlavärvi saavutada arhailisel ja looduslikul viisil. Meie lahenduskäik oli osalemine Garage 48 korraldatud häkatonil nimetusega „Puidu tulevik“. Kümneliikmelise meeskonna leiutis osutus Sander Mölderi ja RÜÜTi poolt valituks. See on spetsiaalselt valitud ja eritingimustes kuivatatud puidust resoneeriv kast, mille kaanele sisselõigatud puitsälgud toimivad kui pillikeeled.” Kontserdil instrumenti ei näe, kuid kuuleb produtsent Sander Mölderi sämpeldatuna.

Vaata rohkem: SIIT

Osta pilet: SIIT

Jälgi Eesti Kontserti sotsiaalmeedias: Facebook / Instagram

LISA: artistide biograafiad

RÜÜTi muusika võlu peitub mitmekülgses ja otsingurikkas lähenemises eesti ja maailma pärimusmuusikale. Ansambli muusika toetub küll pärimusele, kuid liigutab end juba tänapäevase maailma mitmekesisuses. Nõnda sünnivad regilauludele ja vanadele pillilugude töötlused ja omalooming. RÜÜTi teine stuudioalbum „Kadakad“ ilmus 2017. aastal. Sellega kandideeris ansambel kolmele Etnokulbi auhinnale – parim lugu („Ilus ole“), parim album („Kadakad“) ja parim artist. Ansambli järjekorras kolmas stuudioalbum on juba küpsemas.

Sander Mölder on mitmekesise muusikalise tausta ning avara käekirjaga helilooja ja muusikaprodutsent. Tšellistina alustanud Mölder on erinevates rollides ja muusikalistes koosseisudes üles astunud paljudel lavadel üle maailma, muu hulgas Londoni Royal Albert Hallis, Hispaanias Primavera festivalil ja Open’er festivalil Poolas, Ühendkuningriigis, Kanadas, Jaapanis ja mujal. Koos produtsent Peeter Ehala ja kunstnik Kaspar Tamsaluga veavad nad plaadifirmat TIKS. Sander Mölder on loonud ooperi- ja balletimuusikat ning muusikat sõnalavastustele ning tuntud brändide reklaamidele nii Eestis kui välismaal.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.