PÄRNU OOPERIPÄEVAD 2022. Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“

  • Reede, 8.07
  • 19:00
  • Pärnu, Pärnu kontserdimaja
  • Ooper
  • Eesti Kontsert

Tutvustus

Esitajad:

Poola Kuninglik Ooper

Pärnu ooperipäevad on kohtumispaik ooperigurmaanidele. Eesti ühe parima akustikaga saalis saab näha ja kuulda muusikateatreid laiast maailmast, kes astuvad Eesti lavalaudadel üles esmakordselt. Ettekandele tuleb vähemalt üks ooper, mida pole siinmail varem esitatud või on meie saalidesse sattunud üliharva.

14. ooperipäevade külalisteatriks on Poola Kuninglik Ooper. Teater tegutseb Varssavis, kunagises Poola kuningapere suveresidentsis Łazienki Królewskie’s. Sinna asutas kuningas Stanisław August Poniatowski ooperiteatri, mis avati 1788. aastal. See on üks vähestest tänaseni säilinud autentsetest 18. sajandi õukonnateatritest Euroopas. Kaasajal on Poola Kuninglik Ooper pälvinud tähelepanu just Mozarti ja poola heliloojate teoste esitustega. Seda pakuvad ka suvised etendused Pärnus –Mozarti „Don Giovanni“ ja Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“. Ooperipäevad lõpevad traditsiooniliselt, piduliku galakontserdi-õhtusöögiga, mida juhib Anu Välba.

Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“

8.juuli kell 19.00

Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“ jõudis Poola Kuningliku Ooperi lavale aastal 2019, mis oli kuulutatud helilooja Stanisław Moniuszko aastaks. Samuti tähistati selle patriootilise ooperiga Poola iseseisvuse taastamise 100. aastapäeva.

Esietendus toimus Varssavis 28. septembril 1865. aastal. Publiku soojast vastuvõtust hoolimata eemaldati ooper kavast vaid kolme etenduse järel. Tsaari tsensuuri häiris rahvuslik meelsus nii Jan Chęciński koostatud libretos kui ka Moniuszko muusikas. Ooperi aariates ja koorilauludes leidub viiteid pärimuskultuurile, romantiliste laulude traditsioonidele ning muusikas on kasutanud Poola tantsudele iseloomulike rütme.

Eestis kantakse “Õudne mõis” ette esmakordselt.

Ryszard Peryti lavastuses teevad kaasa silmapaistvad solistid, Poola Kuningliku Ooperi vokaalansambel ja orkester.

Fotod: Maciej Czerski

        

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.